Przygotowanie:
Tą sałatkę z cytrusami można przyrządzić o każdej porze roku. Ma świetne wartości odżywcze – pełnowartościowe białko z mięsa, żelazo ze szpinaku, dużo witamin z cytrusów i zdrowe tłuszcze z awokado. Podana z pełnoziarnistym pieczywem nasyci na długo. Polecamy!
Przepis na 1 porcję, 430kcal:
- 120g mięsa z piersi indyka bez skóry
- 2 garście młodego szpinaku
- 1/3 pomarańczy
- 1/3 grejpfruta
- 1/2 małego awokado
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka majonezu light
- mała kromka chleba żytniego pełnoziarnistego
- kolendra (lub natka pietruszki)
- sok z limonki (lub cytryny)
- chili w proszku
Mięso pokroić na plastry i rozbić lekko tłuczkiem, posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na patelni grillowej. Szpinak opłukać i rozłożyć na talerzu. Owoce obrać i wyfiletować, rozłożyć dokoła talerza. Awokado zmiksować z majonezem, jogurtem kolendrą, sokiem z cytryny, małą szczyptą chili i odrobiną soli i pieprzu. Mięso ułożyć na sałatce, polać dressingiem, podać z pieczywem pełnoziarnistym.