Indyk z cytrusami na szpinaku z dressingiem z awokado

Indyk z cytrusami na szpinaku

Przygotowanie:

Tą sałatkę z cytrusami można przyrządzić o każdej porze roku. Ma świetne wartości odżywcze – pełnowartościowe białko z mięsa, żelazo ze szpinaku, dużo witamin z cytrusów i zdrowe tłuszcze z awokado. Podana z pełnoziarnistym pieczywem nasyci na długo. Polecamy!

Przepis na 1 porcję, 430kcal:

  • 120g mięsa z piersi indyka bez skóry
  • 2 garście młodego szpinaku
  • 1/3 pomarańczy
  • 1/3 grejpfruta
  • 1/2 małego awokado
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka majonezu light
  • mała kromka chleba żytniego pełnoziarnistego
  • kolendra (lub natka pietruszki)
  • sok z limonki (lub cytryny)
  • chili w proszku

Mięso pokroić na plastry i rozbić lekko tłuczkiem, posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na patelni grillowej. Szpinak opłukać i rozłożyć na talerzu. Owoce obrać i wyfiletować, rozłożyć dokoła talerza. Awokado zmiksować z majonezem, jogurtem kolendrą, sokiem z cytryny, małą szczyptą chili i odrobiną soli i pieprzu. Mięso ułożyć na sałatce, polać dressingiem, podać z pieczywem pełnoziarnistym.