Przygotowanie:
Zamiast kupować na święta słodycze proponujemy kupić kosz egzotycznych owoców. Nie oszczędzajmy na nich tym razem, na czekoladki i tak wydalibyśmy więcej. Poeksperymentujmy w owocami, spróbujmy przygotować z nich sałatki, koreczki, galaretki, a na naszych stołach będzie smacznie, zdrowo i kolorowo.
Przepis na 1 porcję, 180kcal.
- 1 szt Granat
- 5 g Fruktoza
- 5 g Żelatyna
- 50 g Serek Turek Figura (lub inny chudy twarożek)
- Sok z cytryny
Granat przekroić na pół i wydrążyć nasionka bez białych błon. Łyżeczkę nasionek odłożyć do dekoracji, resztę podgrzać w rondlu z kilkoma kroplami soku z cytryny i łyżeczką fruktozy, nie gotować. Dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dobrze wymieszać. Masę przelać do pucharków i odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem na wierzch nałożyć serek, udekorować ziarenkami granatu.