Galaretka z granatów

Galaretka z granatów

Przygotowanie:

Zamiast kupować na święta słodycze proponujemy kupić kosz egzotycznych owoców. Nie oszczędzajmy na nich tym razem, na czekoladki i tak wydalibyśmy więcej. Poeksperymentujmy w owocami, spróbujmy przygotować z nich sałatki, koreczki, galaretki, a na naszych stołach będzie smacznie, zdrowo i kolorowo.

Przepis na 1 porcję, 180kcal.

  • 1 szt Granat
  • 5 g Fruktoza
  • 5 g Żelatyna
  • 50 g Serek Turek Figura (lub inny chudy twarożek)
  • Sok z cytryny

Granat przekroić na pół i wydrążyć nasionka bez białych błon. Łyżeczkę nasionek odłożyć do dekoracji, resztę podgrzać w rondlu z kilkoma kroplami soku z cytryny i łyżeczką fruktozy, nie gotować. Dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dobrze wymieszać. Masę przelać do pucharków i odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem na wierzch nałożyć serek, udekorować ziarenkami granatu.

Galaretka z granatów