Przygotowanie:
Wiosenna i tradycyjna propozycja, idealna przystawka i lekkie danie – galareta drobiowa, znana również pod szyldem “zimne nóżki”.
Chociaż w przypadku poniższego przepisu, gdzie nóżki kurczaka zastąpiłam chudszą piersią, ta nazwa raczej nie będzie miała zastosowania 🙂
Przepis na trzy porcje, jedna dostarcza około 120 kalorii, 18 g białka, 2,7 g tłuszczu, 6 g węglowodanów
- 1 mała pierś z kurczaka (ok 200 g)
- 800 ml wody
- 15g żelatyny
- 2–3 łyżki zimnej wody
- 1 jajko
- 50 g groszku zielonego (mrożony ma bardziej wyrazisty kolor)
- 2 małe marchewki (ok 150g)
- 3–4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- włoszczyzna na wywar
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
Piersi z kurczaka gotujemy wraz z warzywami, tak jak do rosołu (doprawiamy zielem angielskim, solą, pieprzem, listkami laurowymi).
Jajko gotujemy na twardo.
Gdy uzyskamy już bulion o wyrazistym smaku, odcedzamy go.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, gdy napęcznieje wrzucamy ją do ciepłego, rosołu.
Mieszamy, żelatyna powinna się rozpuścić.
Jajko kroimy w plastry i układamy po jednym na dnie szklanki, następnie zalewamy je odrobiną bulionu.
Potem kolejno wedle uznania możemy układać warstwy warzyw oraz kurczaka.
Do szklanek dodajemy również rozgnieciony czosnek i posiekaną natkę pietruszki.
Całość zalewamy bulionem tak aby przykrył wszystkie warzywa i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Podawać skropione sokiem z cytryny.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com