Przygotowanie:
Przygotowałyśmy dla Was kolejną wersję śniadania na ciepło, tym razem jest to połączenie ryżu czarnego, z jabłkiem, cynamonem i morwą białą suszoną. Razem, te niepozorne produkty komponują szybkie, pełnowartościowe i bezglutenowe śniadanie na ciepło, co przede wszystkim jest dla Nas ważne podczas chłodniejszych dni.
Morwa biała zawiera substancje obniżające poziom cukru we krwi, jak również zmniejszające poziom ryzyka rozwoju miażdżycy. W tradycyjnej medycynie chińskiej od dawna stosuje się morwę białą na obniżenie ciśnienia oraz cholesterolu. Ryż czarny jest jedną z wielu odmian ryżu, charakteryzuje się łagodnym orzechowym smakiem oraz wysoką zawartością błonnika i przeciwutleniaczy.
Wartość odżywcza:
- Energia 493 kcal
- Białko 11.3 g
- Tłuszcze 11 g
- Węglowodany 91.3 g
Składniki:
- 50 g ryż czarny
- 100 g mleko 2%
- 250 g jabłko
- 15 g morwa biała suszona
- 15 g migdały
- szczypta cynamonu
Przygotowanie: Ryż przepłukujemy wodą, następnie w małym garnku, na małym ogniu, gotujemy go w mleku przez ok. 20 min. (ryż powinien wchłonąć całą zawartość mleka). W międzyczasie kroimy jabłko w drobne paski. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone migdały i morwę białą. Przekładamy całość do miski i doprawiamy cynamonem. Smacznego!
Anna Hajost
dietetyk
Zuzanna Wieła
dietetyk
Agnieszka Pompecka
dietetyk