Przygotowanie:
Polska tradycyjna kuchnia w zdrowym i piękny wydaniu…
Przepis na 4 porcje, 1 porcja: 450kcal
- 4 jabłka
- 400 g wątróbek drobiowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki soku jabłkowego z miętą
- 160 g kaszy gryczanej
- 40 g rodzynek
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 płaskie łyżki miodu
- Tymianek suszony
Wątróbkę przepłukać bieżącą wodą, dokładnie oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem.
Kaszę gotować w osolonej wodzie 5 minut krócej niż jest zalecone na opakowaniu. Podgrzać sok jabłkowy i zalać nim rodzynki, odstawić na chwilę. Na patelni na połowie oliwy zeszklić jedną drobno pokrojoną cebulę, dodać kaszę i rodzynki z sokiem, wszystko chwilę przesmażyć i przyprawić pieprzem i tymiankiem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Od jabłek odkroić górę tak by powstało z niej wieczko. Jabłka ostrożnie wydrążyć tak by powstały z ich miseczki.
Na łyżce oliwy zeszklić drugą cebulą, dodać wątróbkę i smażyć kilka minut. Wątróbkę nałożyć do wydrążonych jabłek i przykryć wieczkiem. W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć kaszę z rodzynkami, na niej ułożyć jabłka i wstawić do piekarnika na około 20 minut (aż jabłka zmiękną).
Przepis pochodzi z blogu: http://addiopomidory.blogspot.com (uległ drobnym modyfikacjom).