Spaghetti z marchwią, cukinią i bazyliowym pesto

bazylia

Przygotowanie:

Będąc na diecie odchudzającej czy chcąc zdrowo się odżywiać nie musimy rezygnować z jedzenia makaronów.
Makaronowe danie trzeba również dobrze skomponować – nie powinna to być “fura” makaronu ze śladową ilością warzyw, lecz odwrotnie. Jeśli uważasz że nie poczujesz wtedy smaku makaronu zjedz go z sosem, a warzywa ułóż na talerzu obok niego.

Nie bez znaczenia jest też rodzaj makaronu, który wybierzesz – ze względu na zawartość błonnika i składników odżywczych najzdrowszy będzie makaron razowy – ma on jednak dość specyficzny smak. Dobrym rozwiązaniem jest też makaron pełnoziarnisty lub makaron z pszenicy durum. Pamiętaj oczywiście by makaron gotować al dente (czyli na pół miękko). Przyrządzony w ten sposób będzie miał niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu poziom cukru po jego spożyciu będzie wolniej się podnosił.

Jeśli zamawiasz makaron w restauracji unikaj śmietanowych sosów (robione są przeważnie na bardzo tłustek śmietanie kremówce). Kobietom polecam poprosić o połowę porcji makaronu ale całą porcję dodatków (zwłaszcza warzyw).

Zapraszam na bardzo szybki i bardzo smaczny obiad, dla wielbicieli makaronów. Smacznego!

Przepis na 1 porcje, 525kcal

  • Spaghetti z marchwią, cukinią i bazyliowym pesto
  • 70 g Makaron spaghetti z pszenicy durum
  • 150 g Cukinia
  • 100 g Marchew
  • 20 g Ser, Parmezan
  • 10 g Oliwa z oliwek (2 łyżeczki)
  • 10 g Słonecznik, nasiona
  • Spora garść świeżej bazylii, ząbek czosnku

Makaron ugotować al dente. Marchew obrać i pokroić w talarki, cukinię przekroić na pół i pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać marchew, podlać łyżką wody i dusić 5minut mieszając od czasu do czasu, dodać cukinię i dusić jeszcze ok. 10 minut.

Bazylię zmiksować blenderem na jednolitą masę ze słonecznikiem, łyżeczką oliwy, połową parmezanu i ząbkiem czosnku oraz szczyptą soli i pieprzu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać odrobinę wody. Makaron przełożyć do rondla z warzywami, wymieszać z pesto, na talerzu posypać resztą startego parmezanu.

Makaron z pesto, cukinią i marchewką