Risotto z botwinką, fetą i tymiankiem

Risotto z botwinką

Przygotowanie:

Większość z nas zna botwinkę jedynie z zupy lub chłodnika. To bogate w wiele cennych wartości odżywczych warzywo można jednak wykorzystać na wiele innych sposobów: do tart, sałatek, makaronów a nawet przyrządzić z niego wspaniałe risotto. Życzymy smacznego!

Przepis na 3 porcje, 1 porcja: 497kcal

  • 200 g ryżu do risotto
  • 2 pęczki botwinki (lub 1 duży z dużymi buraczkami)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g sera Feta 10 lub 12% tłuszczu
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu na barszcz czerwony w płynie
  • ząbek czosnku, świeży (lub suszony) tymianek

Przygotować botwinkę: liście i buraczki wypłukać w zimnej wodzie, dokładnie umyć. Jeśli buraczki są spore to obierać je i pokroić w drobną kostkę (jeśli buraczków prawie nie ma można dodać 1 dużego buraka). Liście i łodygi drobno posiekać.

Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i buraczki, po 2-3 minutach dorzucić liście i łodygi oraz tymianek i chwilę przesmażyć. Na patelnię dodać ryż i mieszając odczekać 2 minuty. Po tym czasie zacząć dodawać bulion – po jednej chochli naraz, czekając za każdym razem aż ryż wchłonie większość płynu. Pod koniec dodać również koncentrat. Gdyby bulionu zabrakło można dodać wody. Po około 15-20 minutach risotto powinno być miękkie i gotowe. Dodać pokrojoną fetę oraz pieprz i delikatnie wymieszać. Podawać udekorowane listkami tymianku.