Przygotowanie:
Poniższy przepis to propozycja na danie proste, a zarazem zdrowe, niskokaloryczne i smaczne. Można przyrządzać je samodzielnie lub jako dodatek do mięs. Danie to dostarcza wielu witamin i składników mineralnych (m.in. wit. C, A, K, witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń), a także cenny błonnik regulujący pracę przewodu pokarmowego.
przepis na 2 porcje, jedna porcja to ok. 291 kcal
Składniki:
- 100 g Ryż brązowy
- 350 g Cukinia
- 300 g Pomidor
- 5 g Olej rzepakowy uniwersalny
- 20 g Nasiona słonecznika
- Natka pietruszki
- Kurkuma
- Majeranek, lubczyk, pieprz ziołowy
- Ewentualnie szczypta pieprzu i soli
Przygotowanie:
Brązowy ryż ugotować dodając odrobinę soli. Cukinię cienko obrać i pokroić w kostkę (młodą cukinię można pokroić bez obierania). Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej rzepakowy i wrzucić cukinię. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i również pokroić w kostkę, dodać do cukinii. Danie dusić ok. 15 minut dodając łyżeczkę majeranku, lubczyku, szczyptę pieprzu ziołowego. Pod koniec duszenia dodać ugotowany ryż i odrobinę kurkumy. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i nasionami słonecznika.
Smacznego!