Cukinia z brązowym ryżem i pomidorami

Mójdietetyk

Przygotowanie:

Poniższy przepis to propozycja na danie proste, a zarazem zdrowe, niskokaloryczne i smaczne. Można przyrządzać je samodzielnie lub jako dodatek do mięs. Danie to dostarcza wielu witamin i składników mineralnych (m.in. wit. C, A, K, witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń), a także cenny błonnik regulujący pracę przewodu pokarmowego.


przepis na 2 porcje, jedna porcja to ok. 291 kcal

Składniki:

  • 100 g  Ryż brązowy
  • 350 g Cukinia
  • 300 g  Pomidor
  • 5 g  Olej rzepakowy uniwersalny
  • 20 g  Nasiona słonecznika
  • Natka pietruszki
  • Kurkuma
  • Majeranek, lubczyk, pieprz ziołowy
  • Ewentualnie szczypta pieprzu i soli

Przygotowanie:

Brązowy ryż ugotować dodając odrobinę soli. Cukinię cienko obrać i pokroić w kostkę (młodą cukinię można pokroić bez obierania). Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej rzepakowy i wrzucić cukinię. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i również pokroić w kostkę, dodać do cukinii. Danie dusić ok. 15 minut dodając łyżeczkę majeranku, lubczyku, szczyptę pieprzu ziołowego. Pod koniec duszenia dodać ugotowany ryż i odrobinę kurkumy. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i nasionami słonecznika.

Smacznego!