Przygotowanie:
Sałatki nie muszą być nudne, ani bez smaku. Wystarczy dodać kilka składników o charakterystycznym smaku, a od razu stają się treściwe i aromatyczne. Teraz wiosną, kiedy pojawiają się coraz dorodniejsze i lepsze w smaku warzywa, warto trochę poeksperymentować!
Przepis na jedną porcję dostarczającą 168 kalorii, 19 g białka, 5 g tłuszczu i 12 g węglowodanów.
- 50 g kurczaka (+ sól i ostra papryka do doprawienia)
- 10 g niebieskiego sera
- 3 łyżki kiełków rzodkiewki
- 5 dużych liści sałaty
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 rzodkiewka
- 1 mały pomidor
- 1/4 małej papryki
- kilka plastrów ogórka zielonego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Kurczaka natrzeć solą i papryką najlepiej 1-2 godziny przed smażeniem.
Gotowe mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu.
Umyte warzywa pokroić w kostkę i wymieszać lub ułożyć warstwami, następnie dodać kurczaka i kiełki.
Ser utrzeć na dużych oczkach tarki tak aby powstały cienkie paseczki.
Dodać do sałatki i polać jogurtem naturalnym, który można również doprawić czosnkiem, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com