Pasztet wegański z batatów i brązowej soczewicy

Pasztet wegański z batatów i brązowej soczewicy

Przygotowanie:

Idealny pasztet? To ten w wersji wegańskiej! Musi znaleźć się na Waszym Wielkanocnym stole!



Wartość odżywcza na 100 gram:

  • Energia 278 kcal
  • Białko 11,16 g(16,1%)
  • Tłuszcze 10,24 g(33,06%)
  • Węglowodany 36,40 g(50,93 %)
  • Błonnik 13,26 g

Składniki:

  • 200 g Soczewica brązowa
  • 250 g Batat, słodki ziemniak
  • 35 g Płatki owsiane (zmielone)
  • 50 g Olej rzepakowy uniwersalny
  • Natka pietruszki, papryka wędzona, chilli, przyprawa meksykańska, pieprz cayenne, pieprz, czarnuszka (opcjonalnie)

Przygotowanie: Oczyszczonego (ale nie obranego) batata upiec w piekarniku do miękkości (optymalnie w około 220 stopniach przez około 45 minut). Soczewicę przebrać, przepłukać wodą i i gotować w podwójnej ilości wody przez około 25 – 30 minut lub zgodnie z opisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania można delikatnie posolić. Jeżeli soczewica nie wchłonie całej wody to odcedzić i przełożyć do miski. Dodać obranego batata oraz wszystkie pozostałe składniki. Całość zmiksować na gładką masę, doprawiając w trakcie według własnego gustu. Masę wlać do naczynia do pieczenia (najlepiej posmarowanego olejem i obsypanego częścią płatków lub wyłożonego papierem. Piec w temperaturze około 200 stopni do zarumienienia (około 40-45 minut). Podawać na zimno.



Inspiracja przepisem z bloga Jadłonomia.



Wegański pasztet z batata



Agnieszka_Pompecka-01


Agnieszka Pompecka
dietetyk