Przygotowanie:
Idealny pasztet? To ten w wersji wegańskiej! Musi znaleźć się na Waszym Wielkanocnym stole!
Wartość odżywcza na 100 gram:
- Energia 278 kcal
- Białko 11,16 g(16,1%)
- Tłuszcze 10,24 g(33,06%)
- Węglowodany 36,40 g(50,93 %)
- Błonnik 13,26 g
Składniki:
- 200 g Soczewica brązowa
- 250 g Batat, słodki ziemniak
- 35 g Płatki owsiane (zmielone)
- 50 g Olej rzepakowy uniwersalny
- Natka pietruszki, papryka wędzona, chilli, przyprawa meksykańska, pieprz cayenne, pieprz, czarnuszka (opcjonalnie)
Przygotowanie: Oczyszczonego (ale nie obranego) batata upiec w piekarniku do miękkości (optymalnie w około 220 stopniach przez około 45 minut). Soczewicę przebrać, przepłukać wodą i i gotować w podwójnej ilości wody przez około 25 – 30 minut lub zgodnie z opisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania można delikatnie posolić. Jeżeli soczewica nie wchłonie całej wody to odcedzić i przełożyć do miski. Dodać obranego batata oraz wszystkie pozostałe składniki. Całość zmiksować na gładką masę, doprawiając w trakcie według własnego gustu. Masę wlać do naczynia do pieczenia (najlepiej posmarowanego olejem i obsypanego częścią płatków lub wyłożonego papierem. Piec w temperaturze około 200 stopni do zarumienienia (około 40-45 minut). Podawać na zimno.
Inspiracja przepisem z bloga Jadłonomia.
Agnieszka Pompecka
dietetyk