Paszteciki z pieczarkami i soczewicą

Bezmięsna alternatywa dla świątecznych pasztecików!

Paszteciki z pieczarkami i soczewicą

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 49 kcal
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcze: 1,1 g
  • Węglowodany: 8 g

Składniki na ok. 50 sztuk:

  • Ciasto: 200 g Mleko roślinne lub krowie
  • 420 g Mąka orkiszowa jasna
  • 30 g Olej rzepakowy
  • 7 g Drożdże suche
  • 5 g Cukier, szczypta soli
  • Farsz: 500 g Pieczarki świeże
  • 100 g Soczewica zielona
  • 100 g Cebula
  • 10 g Sos sojowy
  • 10 g Olej rzepakowy
  • Kolendra, kmin rzymski, majeranek, ząbek czosnku, papryka wędzona

Przygotowanie:

Mleko podgrzać, ma być ciepłe ale nie gorące. Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, sól, drożdze, dodać olej i wlać ciepłe mleko, ręką wyrobić ciasto. Ugniatać około 8 minut tak było gładkie i sprężyste. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką lnianą i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować farsz.

Soczewicę przepłukać następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę, cebulę również pokroić. Na patelni, na oleju poddusić pokrojoną cebulę z pieczarkami, smażyć około 10 minut, następnie doprawić szczyptą soli, łyżeczką pieprzu, połową łyżeczki majeranku, kolendry, kminu rzymskiego i papryki wędzonej, wlać sos sojowy, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ugotowaną soczewicę i 2 łyżki wody. Tak przygotowany farsz zmiksować blenderem lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 35×45 cm i grubość około 1,5 cm, pokroić na 3 równe części. Farsz nałożyć na środek paska, ciasto zwinąć w duży rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroi na kawałki o szerokości około 5-6cm, paszteciki na wierzchu posmarować delikatnie mlekiem. Tak przygotowane paszteciki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i piec na złoty kolor w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku około 30 minut.