Przygotowanie:
Pasztety pojawiają się na większości wielkanocnych polskich stołów. Tradycję tą spokojnie można kontynuować, nawet będąc na diecie. Wystarczy upiec smaczne i chude paszteciki drobiowe. Polecamy!
Przepis na 12 pasztecików, 1 pasztecik: 80kcal
- 500 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
- 250 g Pieczarki
- 100 g Por – zielona część
- 2 szt. Jaja kurze całe
- 2 łyżki Jogurt naturalny
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 ząbek Czosnek
- 1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa
- 1/2 łyżeczki Pieprz ziołowy
- 1/2 łyżeczki Słodka papryka
- 1/2 łyżeczki Sól morska
- Kiełki rzeżuchy lub rzodkiewki
Piersi wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować przez 3 minuty, wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Pieczarki pokroić na ćwiartki, pora w plasterki. Rozgrzać patelnię z oliwą, wrzucić pieczarki i smażyć przez 5 minut, dodać pora i czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty, zostawić do ostygnięcia. Piersi wraz z pieczarkami i porem zmielić w maszynce o najdrobniejszym sicie (ja w związku z brakiem maszynki zmiksowałam wszystko blenderem). Dodać jajka, jogurt i przyprawy, dokładnie wyrobić masę. Rozłożyć masę do foremek na muffinki lub babeczki i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25minut. Podawać na ciepło lub zimno, udekorowane kiełkami.
Przepis pochodzi z książki „Ugotuj.to na Wielkanoc” wydanej przez Gazetę Wyborczą.