Omlet z malinami

warsztaty dla rodziców

Przygotowanie:

Składniki na 1 porcje

  • 200 g malin (mrożonych lub świeżych)
  • 1 całe jajo
  • 2 białka
  • 1 łyżka otrębów pszennych (10 g)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (50 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • szczypta soli, słodzik do smaku

Przepis

Maliny rozmrozić i zmiksować z otrębami i jogurtem, dosłodzić słodzikiem. 1 jajko i 2 białka ubić mocno na piane. Na rozgrzany na patelni olej wylać jajka, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem aż omlet zetnie się z wierzchu. Zdjąć z patelni i polać malinowym musem.

1 porcja: 270 kcal, 23 g białka, 13 g tłuszczu i 34 g węglowodanów