Nuggetsy z kalafiora z hummusem i szpinakiem

Nuggetsy z kalafiora z hummusem i szpinakiem

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 430 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcze: 19 g
  • Węglowodany: 52 g

Składniki:

  • Nuggetsy: kalafior
  • szklanka płatków kukurydzianych
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • Pół cebuli
  • woda (najlepiej gazowana)
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki czosnku suszonego
  • łyżeczka oregano
  • szczypta kolendry
  • szczypta kminku
  • Sos z hummusa: Puszka ciecierzycy (240g)
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini (45g)
  • 2 łyżki soku cytryny
  • 50 ml wody
  • szczypta pieprzu
  • szczypta ostrej papryki
  • Do tego: garść sałaty, szpinaku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka sezamu

Przygotowanie:

Nuggetsy: Kalafiora obrać, umyć i pokroić. Wrzucić do gorącej wody na 5 minut. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę. Mąkę z wodą, cebulą  i przyprawami wymieszać do konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Ugotowany kalafior obtaczać w mące z przyprawami, a następnie pokruszonych płatkach. Piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Sos: Ciecierzycę przepłukać, umieścić w naczyniu do blendowania i dodać pozostałe składniki poza wodą. Zacząć miksować. Jeżeli masa jest za mało kremowa dodawać wody. Blendować do uzyskania jednolitej konsystencji

Sałatę, szpinak ułożyć na talerzu, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Całość posypać sezamem.