Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 430 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcze: 19 g
- Węglowodany: 52 g
Składniki:
- Nuggetsy: kalafior
- szklanka płatków kukurydzianych
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy
- Pół cebuli
- woda (najlepiej gazowana)
- pół łyżeczki papryki ostrej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki czosnku suszonego
- łyżeczka oregano
- szczypta kolendry
- szczypta kminku
- Sos z hummusa: Puszka ciecierzycy (240g)
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini (45g)
- 2 łyżki soku cytryny
- 50 ml wody
- szczypta pieprzu
- szczypta ostrej papryki
- Do tego: garść sałaty, szpinaku
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka sezamu
Przygotowanie:
Nuggetsy: Kalafiora obrać, umyć i pokroić. Wrzucić do gorącej wody na 5 minut. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę. Mąkę z wodą, cebulą i przyprawami wymieszać do konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Ugotowany kalafior obtaczać w mące z przyprawami, a następnie pokruszonych płatkach. Piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Sos: Ciecierzycę przepłukać, umieścić w naczyniu do blendowania i dodać pozostałe składniki poza wodą. Zacząć miksować. Jeżeli masa jest za mało kremowa dodawać wody. Blendować do uzyskania jednolitej konsystencji
Sałatę, szpinak ułożyć na talerzu, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Całość posypać sezamem.