Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 654 kcal
- Białko: 27 g
- Tłuszcze: 33 g
- Węglowodany: 66 g
Składniki na 3 porcje:
- 3 cukinie 1800g
- makaron kokardki 150g
- kulka mozzarelli 125g
- cebula 105g
- 2 garście orzechów nerkowca 70g
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Cukinie pokroić w plastry, cebulę w kostkę usmażyć na rozgrzanej oliwie przez 10 minut do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dodać ugotowany makaron, mozzarellę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę, do rozpuszczenia sera. Wyłożyć na talerz, posypać orzechami.
Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka