Makaron z ciecierzycy z sosem z tofu i suszonych pomidorów

Jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej – spaghetti, w odmienionej bezmięsnej wersji. Gęsty pomidorowy sos z tofu, możemy podać z ulubionym makaronem i świeżą bazylią. Danie te zachwyca nawet największych miłośników dań mięsnych! Tofu jest bezpiecznym i wartościowym źródłem białka, zawiera fitoestrogeny które mogą pomóc obniżyć cholesterol we krwi oraz przyczynić się do obniżenia poziomu ciśnienia tętniczego.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 498 kcal
  • Białko: 27,9 g
  • Tłuszcze: 13,5 g
  • Błonnik: 7,3 g
  • Węglowodany: 47,5 g

Składniki:

  • 180 g naturalnego tofu
  • 250 g suchego makaronu z mąki z ciecierzycy
  • 400 g passaty pomidorowej
  • Kilka suszonych na słońcu pomidorów (35 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • Cebula
  • Czosnek
  • Papryka słodka
  • Papryka wędzona
  • Oregano
  • Świeża bazylia
  • Płatki drożdżowe (10 g) – opcjonalnie

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i suszone pomidory posiekać, tofu rozdrobnić drobno widelcem. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć cebulę, dodać czosnek i suszone pomidory a po chwili tofu. Doprawić papryką i oregano. Smażyć na średnim ogniu aż tofu stanie się chrupkie. Następnie dodać passatę pomidorową i dusić około 10 minut. Doprawić do smaku odrobiną soli i pierzem. Makaron ugotować w lekko osolonej (1/2 łyżeczki soli) wodzie. Makaron podać z sosem, świeżą bazylią i płatkami drożdżowymi.

Przepis autorstwa Katarzyny Burakiewicz, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.