Przygotowanie:
Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 610kcal
- 50 g Pomidory suszone w oleju (4-5 sztuk)
- 10 g Olej z zalewy pomidorów (niepełna łyżka)
- 15 g Orzechy piniowe (lub słonecznik)
- 10 g Ser parmezan tarty
- 75 g Jogurt 2% tłuszczu
- 300 g Łosoś świeży (filet)
- 100 g Pomidorki koktajlowe
- 500 g Brukselka
- Szczypiorek
Przepis
Przygotować pesto: pomidory odsączyć, zmiksować blenderem z oliwą, orzeszkami, parmezanem, jogurtem i pieprzem.
Rybę opłukać, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu, oprószyć solą i posmarować sosem pesto, posypać połową szczypiorku. Pomidorki przekroić na połówki, obłożyć nimi rybę. Naczynie wstawić do rozgrzanego do temp. 180stopni piekarnika i zapiekać ok. 20-25min. aż sos delikatnie się zrumieni.
Brukselki oczyścić, obrać w miarę potrzeby i ugotować w osolonej wodzie. Na talerzu ułożyć rybę i brukselkę, posypać szczypiorkiem.
1 porcja dostarcza: 610kcal, 49g białka, 38g tłuszczu, 30g węglowodanów i 16g błonnika.
Przepis zaczerpnięto z : http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/losos_pesto_czerwone/przepis.html