Przygotowanie:
Bakłażan, zwany również oberżyną lub gruszką miłosną, to coraz bardziej popularne w Polsce warzywo. I bardzo dobrze, bo jest to niskokaloryczne i smaczne warzywo. Bogatego w potas, fosfor, żelazo i wapń oraz witaminy A, C i B bakłażana możemy wykorzystać na wiele sposobów. Dziś proponujemy go wydrążyć i nafaszerować nadzieniem w stylu meksykańskim z czerwoną fasolką. To wegetariańskie, kolorowe danie powinno zasmakować całej rodzinie.
Przepis na 1 porcję, 460kcal
- 300 g Bakłażan
- 100 g Fasola czerwona konserwowa
- 200 g Pomidory z puszki
- 50 g Papryka czerwona
- 50 g Papryka żółta
- 20 g Cebula
- 30 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 40 g Makaron pełnoziarnisty
- 5 g Parmezan tarty
- 5 g Oliwa (łyżeczka)
- Słodka papryka, oregano
Makaron ugotować al dente. Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać pokrojoną drobno paprykę, chwilę dusić. Dodać pomidory i koncentrat, gotować ok.10minut, przyprawić papryką, oregano, solą i pieprzem, wymieszać z makaronem. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżką i posolić. Do środka nałożyć farsz, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i zapiekać 25minut w temp. 170stopni.Przed podaniem posypać parmezanem Smacznego!