Przygotowanie:
Lekka ale treściwa – taka powinna być sałatka! Jeśli jesteśmy już znudzeni dodatkiem kurczaka, zawsze możemy użyć innego białkowego składnika takiego jak np. tuńczyk.
Przepis na jedną porcję dostarczającą 225 kalorii, 31 g białka, 3g tłuszczu i 19 g węglowodanów.
- 80 g tuńczyka (w kawałkach, z wody)
- 45 g chudego twarogu
- 1/2 średniego pomidora
- 2 garści mixu sałat
- 40 g żółtego melona
- 40 g papryki czerwonej
- 20 g białej cebuli
+sos
- 70 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- pieprz do smaku
Do miseczki wkładamy mix sałat (możemy go stworzyć samemu z np sałaty lodowej, rucoli itp; lub kupić gotową mieszankę).
Melon, pomidor, paprykę i cebulę kroimy w kostkę i mieszamy z sałatą.
Na wierzch dodajemy lekko pokruszony ser twarogowy oraz odsączone kawałki tuńczyka.
Następnie do jogurtu wciskamy ząbek czosnku, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i polewamy wcześniej przygotowaną sałatkę łącząc razem wszystkie składniki.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com