Kasza jaglana – korzyści wynikające z jej spożycia

kasza-jaglana

Czy wiesz, że kasza jaglana nazywana jest „królową kasz”? Związane jest to z dużą zawartością składników odżywczych, które pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową oraz wspomagają organizm przed drobnoustrojami. Poza tym ceniona jest za walory smakowe.

Kasza jaglana jest wytwarzana z prosa, które jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Obecnie nie jest już tak cenione i wykorzystywane jak w latach przed drugą wojną światową. Kasza jaglana spożywana jest przede wszystkim przez osoby chore na celiakie, gdyż nie zawiera glutenu. Posiada ona jednak więcej korzystnych właściwości, ze względu na duże ilości białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych.

Co daje nam kasza jaglana?

  • ma dużo łatwo przyswajalnego białka, składającego się z aminokwasów niezbędnych dla naszego organizmu, dlatego polecana jest weganom
  • ma działanie alkalizujące, dzięki czemu odkwasza nasz organizm (tak samo jak kasza gryczana)
  • zawiera przeciwutleniacze, które chronią organizm przed drobnoustrojami, spowalniają proces starzenia się oraz zapobiegają miażdżycy
  • nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją spożywać osoby chore na celiakię
  • zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP, biotyna, kwas pantotenowy, kwas foliowy) oraz składniki mineralne (potas, magnez, żelazo, krzem)
  • ze względu na zawartość żelaza, największą ze wszystkich kasz, polecana jest dla osób z niedokrwistością
  • zawiera krzem, dzięki czemu poprawia stan włosów, skóry i paznokci, ale również zapobiega osteoporozie (poprzez wbudowywanie wapnia do kości)
  • duże ilości witaminy E i lecytyny, wpływają na koncentrację i pamięć
  • zawiera sterole, które wpływają na zmniejszone wchłanianie cholesterolu z pokarmu, przez co korzystne są dla osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi

 

Komu polecana jest kasza gryczana?

  • osobom chorym na celiakie
  • weganom
  • osobom chorym na niedokrwistość i zagrożonym jej wystąpieniem
  • osobom cierpiącym na choroby układu krążenia
  • osobom z nadciśnieniem
  • osobom w stresie, uczącym się i starszym
  • kobietom w ciąży i dzieciom
  • osobom zagrożonym osteoporozą

 

Kasza jaglana może mieć gorzki smak przy niewłaściwym przygotowaniu bądź zbyt długim przechowywaniu. Wynika to z zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które łatwo ulegają jełczeniu.

Przepis z kaszą jaglaną:
Pieczone placuszki z kaszą jaglaną.
Pieczone placuszki z kaszy jaglanej

Magdalena Żołdak

Źródła:
1. http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5701/2
2. Przetaczek-Rożnowska, I., & Bubis, E. (2016). Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię. Kosmos, 1(65), 127-140
3. Saleh, A. S., Zhang, Q., Chen, J., & Shen, Q. (2013). Millet grains: nutritional quality, processing, and potential health benefits. Comprehensive reviews in food science and food safety, 12(3), 281-295.