Przygotowanie:
Wegańska wersja włoskiego deseru! Pyszna, zdrowa i kolorowa. Pełna cennych właściwości odżywczych.
Wartość kaloryczna jednej porcji (jedna babeczka) to 99 kcal.
Składniki (na 13 sztuk):
Warstwa czerwona:
- 300 g Maliny
- 15 g Ksylitol
- 4 g Agar – agar
Warstwa żółta:
- 300 g Mango (dojrzałe)
- 4 g Agar – agar
Warstwa biała:
- 400 g Mleko kokosowe (lub inne roślinne)
- 20 g Ksylitol
- 5 g Agar – agar
- Wanilia
Sposób przygotowania:
Maliny podgrzać w garnku, dodać 1,5 łyżki ksylitolu i zblendować. Tak przygotowany mus malinowy przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek. Mango obrać, wyjąć pestkę i zblendować na gładką masę. Agar przeznaczony do warstwy malinowej rozpuścić w zimnej wodzie. Mus malinowy podgrzać, gdy zacznie wrzeć dodać rozpuszczony agar, dokładnie wymieszać, podgrzewać jeszcze kilkadziesiąt sekund. Analogicznie postąpić z mango: podgrzać mus (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), wymieszać z rozpuszczonym agarem. Mleko podgrzać na wolnym ogniu z dodatkiem ziarenek z laski wanilii i 2 łyżkami ksylitolu. Gdy mleko zacznie wrzeć dodać rozpuszczony agar i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane musy przelać do foremek: najpierw czerwoną, później żółtą, na końcu białą. Gdy przestygną, wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed wyjęciem z foremek umieścić na ok. godzinę w zamrażarce.
Ewa Marchlewska
dietetyk