Wegańska kolorowa panna cotta

Wegańska kolorowa panna cotta

Przygotowanie:

Wegańska wersja włoskiego deseru! Pyszna, zdrowa i kolorowa. Pełna cennych właściwości odżywczych.

Wartość kaloryczna jednej porcji (jedna babeczka) to 99 kcal.

Składniki (na 13 sztuk):


Warstwa czerwona:

  • 300 g Maliny
  • 15 g Ksylitol
  • 4 g Agar – agar

Warstwa żółta:

  • 300 g Mango (dojrzałe)
  • 4 g Agar – agar

Warstwa biała:

  • 400 g Mleko kokosowe (lub inne roślinne)
  • 20 g Ksylitol
  • 5 g Agar – agar
  • Wanilia

Sposób przygotowania:


Maliny podgrzać w garnku, dodać 1,5 łyżki ksylitolu i zblendować. Tak przygotowany mus malinowy przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek. Mango obrać, wyjąć pestkę i zblendować na gładką masę. Agar przeznaczony do warstwy malinowej rozpuścić w zimnej wodzie. Mus malinowy podgrzać, gdy zacznie wrzeć dodać rozpuszczony agar, dokładnie wymieszać, podgrzewać jeszcze kilkadziesiąt sekund. Analogicznie postąpić z mango: podgrzać mus (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), wymieszać z rozpuszczonym agarem. Mleko podgrzać na wolnym ogniu z dodatkiem ziarenek z laski wanilii i 2 łyżkami ksylitolu. Gdy mleko zacznie wrzeć dodać rozpuszczony agar i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane musy przelać do foremek: najpierw czerwoną, później żółtą, na końcu białą. Gdy przestygną, wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed wyjęciem z foremek umieścić na ok. godzinę w zamrażarce.

wegańska panna cotta

Dietetyk_Ewa Marchlewska

Ewa Marchlewska
dietetyk