Przygotowanie:
Naleśniki w kształcie kwiatów? Nie ma problemu! W poradni Mój Dietetyk nie rzeczy niemożliwych 🙂
Wartość kaloryczna jednej porcji to 290 kcal.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 250 g mąki pszennej typu 550
- 250 g mąki pszennej typu graham
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- olej
Sałatka:
- 20 dag wędzonego łososia
- 1 awokado
- 1 ogórek
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- cytryna
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zmiksować jajka, mleko, mąkę, wodę, dodać szczyptę soli. Odstawić na 15 minut.Ogórek umyć, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę. Awokado umyć, przekroić, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Łososia pociąć na wąskie paski. Koperek i szczypiorek umyć, odłożyć dwie gałązki koperku do dekoracji oraz 1/2 szczypiorku do związania naleśników. Pozostały szczypiorek i koperek posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Wycisnąć sok z 1/2 cytryny dodać szczyptę soli, zioła prowansalskie oraz pieprz. Dodać 3 łyżki oliwy i wymieszać. Sałatkę polać sosem i wymieszać.Z ciasta usmażyć naleśniki. Każdy naleśnik włożyć do okrągłej foremki, tak aby część wystawał na zewnątrz. Napełnić sałatką, delikatnie wyjąć z foremki i związać szczypiorkiem.
Joanna Skoczylas
dietetyk