Tortilla de patatas

przepisy od dietetyka

Przygotowanie:

Zachęcamy do wypróbowania hiszpańskich spacjałów z przepisów podanych i przygotowanych przez rodowitego Hiszpana z Andaluzji, natomiast jeśli ktoś miałby ochotę skosztować gotowych już dań zapraszamy do restauracji Tapas we Włocławku. Dietetycy z naszej poradni przygotowali w niej propozycje w wersji fit tradycyjnych potraw kuchni hiszpańskiej.

Tortilla de patatas przepis na około 8 porcji 1 porcja= 200 kcal

  • 1 kg Ziemniaki
  • 130 g Cebula
  • 30 g Oliwa z oliwek
  • 6 szt Jajka kurze całe
  • Sól

Ziemniaki obrać, pokroić w bardzo cienkie krążki. W tradycyjnej wersji hiszpańskiego przepisu w dalszym etapie ziemniaki smażyło się na dużej ilości oliwy, dopóki nie zmiękną, natomiast my wybierając wersję bardziej dietetyczną podpieczemy je w piekarniku smarując małą ilością oliwy (połowa).

Podpieczone ziemniaki doprawić odrobiną soli. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na drugiej połowie oliwy.

Jajka wbijamy do miski doprawiając odrobiną soli i mieszając energicznymi ruchami.

Do miski z jajkami wrzucić upieczone ziemniaki. Musimy pamiętać, aby wszystkie ziemniaki z cebulą były zanurzone w jajku.

Następnie zostawić cienką warstwę tłuszczu wlawając na nią masę jajeczno-ziemniaczaną. Tortillę smażymy na małym ogniu, aż spód zrumieni się od spodu. Pamiętajmy, aby w trakcie drewnianą łyżką podważać tortillę tak, aby nie przywierała do patelni.

Następnie przykrywamy tortillę płaską pokrywką lub dużym talerzem energicznie odwracając ją, by móc podsmażyć ją z drugiej strony. Czynność możemy powtarzać kilkukrotnie do całkowitego zrumienienia tortilli.