Przygotowanie:
Podczas wizyt w naszych poradniach pytamy naszych klientów o ich ulubione dania i staramy się włączać je do układanych przez nas jadłospisów. Na pytanie “co za Panią/Panem chodzi” często pada odpowiedź “Gołąbki”. Zwykłe gołąbki to jednak dość pracochłonne danie, dla cierpliwych. Proponujemy więc pomysł na szybkie gołąbki, które przypominają klopsy, kapustę mają w środku, nie na wierzchu. Ten przepis z serii polskiej kuchni dietetycznej sprawdzi się dla bardziej zabieganych fanów polskich smaków, życzymy smacznego!
Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 464kcal
- 200 g Mięso mielone z piersi kurczaka
- 60 g Jaja kurze (1 szt.)
- 300 g Kapusta biała lub pekińska
- 100 g Pieczarka uprawna, świeża
- 40 g Kasza manna
- 40 g Ryż brązowy
- 50 g Cebula
- 60 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 30 g Serek Turek Figura
- 20 g Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- Natka pietruszki, słodka papryka
Kapustę oraz pieczarki drobno poszatkować. Wymieszać kapustę z resztą składników (mięsem, jajkiem, kaszą i ryżem) i doprawić solą i pieprzem.
Mokrymi rękoma ulepić klopsy lekki przesmażyć na patelni wysmarowanej połową oliwy. Następnie podpieczone klopsy włożyć do gotującego się osolonej wody. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut. Odcedzić klopsy, zachować pół szklanki wywaru z gotowania. W rondelku na połowie oliwy zeszklić cebulkę, dodać wywar i koncentrat, gotować przez 5 minut, przyprawić papryką, zabielić serkiem i dodać klopsy. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.