Świąteczne ciasteczka bezglutenowe

Świąteczne ciasteczka bezglutenowe

Przygotowanie:

Wartość odżywcza (w porcji 18 ciasteczek):

  • Energia: 2288 kcal
  • Białka: 41,1 g
  • Tłuszcze : 128 g
  • Węglowodany : 253 g

Składniki:

  • 2 szklanki płatków jaglanym -220 g
  • pół szklanki mąki gryczanej – 70 g
  • garść jagód goi – 20g
  • nasiona słonecznika – 30 g
  • masło lub olej roślinny – 125 g
  • 3 łyżki syropu z agawy (bądź innego naturalnego słodzidła – ksylitol, erytrytol, stewia, syrop z daktyli)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki wody

Wykonanie:Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu nie dopuszczając do jego zagotowania. Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce. Następnie dodajemy powoli masło, miód i trochę wody aż masa będzie kleista i zwarta. Następnie formujemy kuleczki z masy i układamy na blaszce rozpłaszczając je. Pieczemy w 220 st. C przez około 20 minut aż się zarumienią







Dietetyk Sylwia_Jajuga-01


Sylwia Jajuga
dietetyk