Przygotowanie:
Wartość odżywcza (w porcji 18 ciasteczek):
- Energia: 2288 kcal
- Białka: 41,1 g
- Tłuszcze : 128 g
- Węglowodany : 253 g
Składniki:
- 2 szklanki płatków jaglanym -220 g
- pół szklanki mąki gryczanej – 70 g
- garść jagód goi – 20g
- nasiona słonecznika – 30 g
- masło lub olej roślinny – 125 g
- 3 łyżki syropu z agawy (bądź innego naturalnego słodzidła – ksylitol, erytrytol, stewia, syrop z daktyli)
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół szklanki wody
Wykonanie:Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu nie dopuszczając do jego zagotowania. Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce. Następnie dodajemy powoli masło, miód i trochę wody aż masa będzie kleista i zwarta. Następnie formujemy kuleczki z masy i układamy na blaszce rozpłaszczając je. Pieczemy w 220 st. C przez około 20 minut aż się zarumienią
Sylwia Jajuga
dietetyk