Rozgrzewająca zupa dyniowa

Ta pikantna zupa krem z dyni jest idealnym posiłkiem w okresie jesiennym, gdy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje bakteryjne i wirusowe. Imbir, czosnek, kurkuma, pieprz cayenne wspierają odporność i sprawiają, że danie jest bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Sama dynia obfituje w wartości odżywcze, witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii.

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Wartość odżywcza całości/porcji:

  • Energia: 970 kcal / 242 kcal
  • Białko: 48g / 12g
  • Tłuszcze: 40g / 10g
  • Węglowodany: 122g / 30g

Składniki na 4 porcje:

  • Dynia 840g
  • Domowy bulion warzywny - 1l
  • Jogurt naturalny - 200g
  • Pomarańcza - 239g
  • Cebula - 105g
  • Imbir świeży - 20g
  • Czosnek świeży - 15g
  • Nasiona słonecznika - 20g
  • Olej rzepakowy - 5g
  • Kurkuma, wędzona papryka, pieprz cayenne, cynamon

Przygotowanie:

Wcześniej przygotować bulion warzywny. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę  i podsmażyć razem na patelni. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię (z dyni usuwamy pestki). Smażyć przez chwilę. Cebulę, czosnek i dynię przełożyć do garnka z bulionem. Dodać łyżeczkę kurkumy, wędzonej papryki, pieprzu cayenne i pół łyżeczki cynamonu. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy i dodać starty na tarce imbir. Gotować przez 30 minut. Na koniec dodać jogurt naturalny i zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z odrobiną jogurtu, natką pietruszki i nasionami słonecznika.