Wartość odżywcza całości/porcji:
- Energia: 970 kcal / 242 kcal
- Białko: 48g / 12g
- Tłuszcze: 40g / 10g
- Węglowodany: 122g / 30g
Składniki na 4 porcje:
- Dynia 840g
- Domowy bulion warzywny - 1l
- Jogurt naturalny - 200g
- Pomarańcza - 239g
- Cebula - 105g
- Imbir świeży - 20g
- Czosnek świeży - 15g
- Nasiona słonecznika - 20g
- Olej rzepakowy - 5g
- Kurkuma, wędzona papryka, pieprz cayenne, cynamon
Przygotowanie:
Wcześniej przygotować bulion warzywny. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć razem na patelni. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię (z dyni usuwamy pestki). Smażyć przez chwilę. Cebulę, czosnek i dynię przełożyć do garnka z bulionem. Dodać łyżeczkę kurkumy, wędzonej papryki, pieprzu cayenne i pół łyżeczki cynamonu. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy i dodać starty na tarce imbir. Gotować przez 30 minut. Na koniec dodać jogurt naturalny i zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z odrobiną jogurtu, natką pietruszki i nasionami słonecznika.