Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 390 kcal
- Białko: 8,62 g
- Tłuszcze: 16,4 g
- Węglowodany: 20,5 g
Składniki na 1 porcję:
- Dynia (150 g - ¼ dyni)
- Cebula (50g - ½ sztuki)
- Marchew (45 g - 1 sztuka)
- Bulion warzywny (125 g - ½ szklanki)
- Pestki dyni (10g - 1 łyżka)
- Olej rzepakowy (10g - 1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 10 g
- Czosnek świeży - 15 g
Przygotowanie:
Dynię pokroić i piec w piekarniku w 180 C przez 20-25 minut, aż warzywo będzie miękkie. Po upieczeniu obrać dynię ze skórki i zblendować miąższ na puree. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone warzywa, następnie wlać bulion i gotować do miękkości. Na koniec dodać puree z dyni, doprawić oregano, solą, pieprzem oraz curry. Następnie całość zblendować na gładki krem. Podawać ze świeżą pietruszką, pestkami dyni oraz pieczywem.