Rozgrzewająca zupa dyniowa

Idealna na zimne i mroźne wieczory. Rozgrzewająca, pełna witamin - zupa dyniowa. To wspaniała propozycja na szybki obiad lub kolację, świetnie sprawdzi się do grzanek lub świeżego pieczywa.

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 390 kcal
  • Białko: 8,62 g
  • Tłuszcze: 16,4 g
  • Węglowodany: 20,5 g

Składniki na 1 porcję:

  • Dynia (150 g - ¼ dyni)
  • Cebula (50g - ½ sztuki)
  • Marchew (45 g - 1 sztuka)
  • Bulion warzywny (125 g - ½ szklanki)
  • Pestki dyni (10g - 1 łyżka)
  • Olej rzepakowy (10g - 1 łyżka)
  • Oliwa z oliwek - 10 g
  • Czosnek świeży - 15 g

Przygotowanie:

Dynię pokroić i piec w piekarniku w 180 C przez 20-25 minut, aż warzywo będzie miękkie. Po upieczeniu obrać dynię ze skórki i zblendować miąższ na puree. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone warzywa, następnie wlać bulion i gotować do miękkości. Na koniec dodać puree z dyni, doprawić oregano, solą, pieprzem oraz curry. Następnie całość zblendować na gładki krem. Podawać ze świeżą pietruszką, pestkami dyni oraz pieczywem.