Razowe pierogi z kapustą i grzybami

Dieta

Przygotowanie:

Zamiast serwowania zasmażanej cebuli, skwarków lub śmietany do pierogów polecamy skropienie ich oliwą z oliwek. Możemy wybrać oliwę aromatyzowaną – w sklepach znajdziemy oliwy z posmakiem oregano, cytryny, papryki czy czosnku, a także tą która ma najbardziej wyszukany smak – truflową.

Przepis na 8 małych porcji (po 4 pierogi), 1 porcja: 164kcal

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka miękkiego masła
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 1 średnia cebula
  • 20 g suszonych grzybów
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 8 łyżeczek oliwy truflowej (lub zwykłej oliwy z oliwek)

Przygotować farsz: na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulkę, dodać posiekaną kapustę, pokruszone grzyby, odrobinę wody i dusić na wolnym ogniu około 30 minut, przyprawić szczyptą pieprzu.

Z mąki, masła, szczypty soli i wody dodawanej powoli zagnieść ciasto, które powinno mieć miękką gumową konsystencję. Ciasto rozwałkować dość płasko. Wycinać koła szklanką o ostrym brzegu. Na każde kółko nałożyć pełną łyżeczkę farszu, złożyć i skleić dokładnie brzegi pieroga. Pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody, około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać skropione.