Przygotowanie:
Placuszki przypominają amerykańskie pancakesy, są jednak wzbogacone otrębami dzięki czemu mają więcej błonnika. Zestaw owoców do wyboru w zależności od sezonu, mi najbardziej placuszki smakują latem z malinami, truskawkami i jagodami. Polecam placuszki na niedzielne królewskie śniadanie, a po nim wiosenny spacer lub jogging po lesie. Smacznego!
Przepis na 3 porcje, 1 porcja: 450kcal
- 2 sztuki Jaja kurze całe
- 80 g Mąka pszenna
- 40 g Otręby owsiane
- 100 ml Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu (1/2 szklanki)
- 15 g Olej rzepakowy (3 łyżeczki do masy)
- 5 g Proszek do pieczenia
- 5 g Olej rzepakowy do wysmarowania patelni (łyżeczka)
- 15 g Fruktoza (lub cukier)
- 150 g Serek homogenizowany naturalny 0% tłuszczu
- 30 g Miód pszczeli
- 150 g Banan
- 150 g Mango
- 150 g Winogrona
Owoce obrać i pokroić. Jaja ubić z fruktozą na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, otręby, mleko i olej. Ubijać aż osiągniemy dość gęstą lejącą się masę. Rozgrzać patelnię wysmarowaną odrobiną oleju i smażyć na niej małe placuszki z obu stron. Placuszki podać z serkiem, owocami i polać płynnym miodem.