Przygotowanie:
Bakaliowe pralinki to deser, który można zrobić w kilka minut, więc jeśli masz niezapowiedzianych gości, nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni lub po prostu chcesz zjeść coś słodkiego a zarazem zdrowego to propozycja dla Ciebie! Podstawę stanowią orzechy i owoce suszone. Możliwych kombinacji jest bardzo dużo, my proponujemy wersję śliwkowo – czekoladową. Wegański, szybki w przygotowaniu i co najważniejsze – zdrowy deser!
Wartość odżywcza jednej pralinki:
- Energia 51,7 kcal
- Białko 1,3 g
- Tłuszcze 2,8 g
- Węglowodany 6,0 g
Składniki na 20 pralinek:
- 120 g Śliwki suszone
- 85 g Płatki migdałowe
- 10 g Kakao naturalne w proszku
- 15 g Syrop klonowy
- 15 g Wiórki kokosowe
- Szczypta soli, 1-2 łyżki wody
Przygotowanie: Płatki migdałowe umieścić w malakserze (lub kielichu blendera o dużej mocy) i rozdrobnić. Następnie dodać śliwki, kako, syrop klonowy, szczyptę soli i wodę. Ponownie zblendować. Powinna powstać gładka, kleista masa. Z powstałej masy uformować 20 kulek równej wielkości. Każdą obtaczać w wiórkach kokosowych.