Pralinki a’la śliwka w czekoladzie

Pralinki a'la śliwka w czekoladzie

Przygotowanie:

Bakaliowe pralinki to deser, który można zrobić w kilka minut, więc jeśli masz niezapowiedzianych gości, nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni lub po prostu chcesz zjeść coś słodkiego a zarazem zdrowego to propozycja dla Ciebie! Podstawę stanowią orzechy i owoce suszone. Możliwych kombinacji jest bardzo dużo, my proponujemy wersję śliwkowo – czekoladową. Wegański, szybki w przygotowaniu i co najważniejsze – zdrowy deser!

Wartość odżywcza jednej pralinki:

  • Energia 51,7 kcal
  • Białko 1,3 g
  • Tłuszcze 2,8 g
  • Węglowodany 6,0 g

Składniki na 20 pralinek:

  • 120 g Śliwki suszone
  • 85 g Płatki migdałowe
  • 10 g Kakao naturalne w proszku
  • 15 g Syrop klonowy
  • 15 g Wiórki kokosowe
  • Szczypta soli, 1-2 łyżki wody

Przygotowanie: Płatki migdałowe umieścić w malakserze (lub kielichu blendera o dużej mocy) i rozdrobnić. Następnie dodać śliwki, kako, syrop klonowy, szczyptę soli i wodę. Ponownie zblendować. Powinna powstać gładka, kleista masa. Z powstałej masy uformować 20 kulek równej wielkości. Każdą obtaczać w wiórkach kokosowych.