Wegańskie placuszki z kaszy manny

Te placuszki są delikatne, puszyste i bardzo szybkie w wykonaniu. Bez dodatku jajek i nabiału – idealny przepis na śniadanie, przekąskę czy lunch dla osoby będącej na diecie roślinnej. Pasują do nich różnego rodzaju dodatki: owoce, nasiona czy orzechy. Placuszki świetnie sprawdzą się jako posiłek do pracy czy szkoły, ponieważ smakują równie smakowicie na ciepło jak i na zimno.

egańskie placuszki z kaszy manny

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia: 699 kcal
  • Białko: 22,8 g
  • Tłuszcze: 28,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Węglowodany: 92,7 g

Składniki na 4 placuszki:

  • Pół szklanki kaszy manny (85 g)
  • Pół szklanki napoju roślinnego (125 ml)
  • Pół banana (60 g)
  • 2 łyżki masła orzechowego (40 g)
  • Łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)

Przygotowanie:

Wszystkie składnik dokładnie zblendować (oprócz oleju). Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i za pomocą łyżki nakładać niedużą porcję ciasta. Placki smażyć z obu stron do przyrumienienia.

Przepis autorstwa Anity Goncarzewicz, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.