Przygotowanie:
Przepis na 1 porcje, 470kcal
- 120 g mięsa z ud kurczaka bez skóry
- 1 marchewka
- 1/3 pęczka brokułów
- 2 łyżki bułki tartej
- Płaska łyżka miodu
- Łyżka oliwy z oliwek
- Łyżka nasion sezamu
- Łyżeczka sosu sojowego
- Chili w proszku
Przygotować marynatę – wymieszać oliwę, miód, sos sojowy, szczyptę chili, soli i pieprzu. Udka oczyścić, odkroić tłuste części. Mięso wymieszać z marynatą i sezamem i odstawić na co najmniej 30minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec około 30minut. Marchew obrać i pokroić w talarki, brokuły podzielić na różyczki. Warzywa ugotować na parze. Na suchej patelni zrumienić lekko bułkę tartą. Mięso podać z warzywami posypanymi tartą bułką.