Pikantny krem z cukinii i kalafiora

Pikantny krem z cukinii i kalafiora

Przygotowanie:

Nie ma nic lepszego na chłodne dni niż rozgrzewająca zupa.
Sezon zimowy już tuż tuż, więc warto korzystać z wciąż dostępnych sezonowych warzyw.
Krem z cukinii jest gęsty, pyszny i ma piękny słoneczny kolor.

Przepis na 2 porcje zupy, jedna porcja dostarcza około 80 kalorii, 7,5 g białka, 1,5 g tłuszczu i 16 g węglowodanów

  • 650 ml wody
  • 100 ml mleka 1,5%
  • 250 g kalafiora
  • 150 g cukinii
  • 60 g marchwi
  • 30 g pietruszki
  • 30 g selera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 małej cebuli
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki trawy cytrynowej (lub curry)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • chili do smaku

Do gotującej się wody wrzucamy obrane i lekko rozdrobnione warzywa oraz natkę pietruszki.

Całość gotujemy około 25 minut pod przykryciem.

Gdy warzywa będą już wyraźnie miękkie dolewamy mleko i blenderujemy wszystko na krem.

Na samym końcu dodajemy przyprawy i raz jeszcze miksujemy całość.
Dodatek chili rozpoczynamy od sporej szczypty i stopniowo możemy dodawać po wymieszaniu i spróbowaniu.

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com