Przygotowanie:
Nie ma nic lepszego na chłodne dni niż rozgrzewająca zupa.
Sezon zimowy już tuż tuż, więc warto korzystać z wciąż dostępnych sezonowych warzyw.
Krem z cukinii jest gęsty, pyszny i ma piękny słoneczny kolor.
Przepis na 2 porcje zupy, jedna porcja dostarcza około 80 kalorii, 7,5 g białka, 1,5 g tłuszczu i 16 g węglowodanów
- 650 ml wody
- 100 ml mleka 1,5%
- 250 g kalafiora
- 150 g cukinii
- 60 g marchwi
- 30 g pietruszki
- 30 g selera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 małej cebuli
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki trawy cytrynowej (lub curry)
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- chili do smaku
Do gotującej się wody wrzucamy obrane i lekko rozdrobnione warzywa oraz natkę pietruszki.
Całość gotujemy około 25 minut pod przykryciem.
Gdy warzywa będą już wyraźnie miękkie dolewamy mleko i blenderujemy wszystko na krem.
Na samym końcu dodajemy przyprawy i raz jeszcze miksujemy całość.
Dodatek chili rozpoczynamy od sporej szczypty i stopniowo możemy dodawać po wymieszaniu i spróbowaniu.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com