Przygotowanie:
Uwaga! Babka pełnoziarnista ma niemalże 4 razy więcej błonnika niż babka tradycyjna!
Wartość odżywcza (1 porcja to 240 kcal)
Składniki:
- 360 g Jaja kurze całe (6 szt.)
- 150 g Cukier trzcinowy
- 200 g Mąka pszenna pełnoziarnista
- 200 g Masło roślinne
- łyżeczka proszku do pieczenia, wanilia
Polewa:
- 100 g Jogurt naturalny
- 60 g Czekolada gorzka 85% kakao
- 50 g Płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
Białka jajek ubić, następnie dodać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodać wanilię, proszek i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać, następnie dodać roztopione i wystudzone masło. Całość delikatnie wymieszać. Piec ok. 60 min w temperaturze 170 stopni C. Jogurt podgrzać z czekoladą, następnie nanieść na ciasto i posypać płatkami migdałów.
Justyna Walerowska-Madej
dietetyk