Przygotowanie:
Suszone owoce są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Dostarczają nam dużej ilości błonnika, witamin, beta karotenu, wspomagają trawienie…
Warto pamiętać o nich w codziennej diecie, a sposobów na ich wykorzystanie jest całe mnóstwo na przykład w wypiekach.
Przepis na 12 muffinek, jedna dostarcza około 150 kalorii, 3,8 g białka, 3,4 g tłuszczu i 26,1 g węglowodanów
- 230 g mąki pszennej
- 40 g otrębów pszennych
- 50 g brązowego cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 30 g suszonych śliwek
- 25 g daktyli
- 25 g rodzynek
- 25 g pestek z dyni
- 15 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 30 g suszonych moreli
- 1 jajko
- 40 ml śmietany 12%
- 200 ml mleka
- 25 ml oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Śliwki i morele kroimy w kostkę.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy otręby, proszek do pieczenia, cukier i wszystko mieszamy.
Następnie dodajemy resztę składników (zostawiamy trochę pestek z dyni do posypania muffinek).
Całość powinna tworzyć stosunkowo rzadką masę powoli spływającą z łyżki przy nakładaniu.
Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com