Muffiny razowe z masłem orzechowym i dżemem

Muffinka z masłem orzechowym

Przygotowanie:

Muffiny są świetnym pomysłem zarówno dla rodziców do pracy jak i dla dzieci w szkole. Babeczki nie są na pewno niskokaloryczną przekąską, ale zawierają dużo cennych wartości odżywczych dzięki zawartych w maśle orzechowym dobrych tłuszczach,witaminach z gruby B i E oraz magnezowi. Jedna muffinka, popita szklaneczką naturalnego jogurtu lub kefiru, jest doskonała na drugie śniadanie . Smacznego!

Przepis na 12 babeczek, 1 babeczka 285kcal..

  • 250 g Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 120 g Cukier trzcinowy
  • 16 g Cukier waniliowy (małe opakowanie)
  • 60 g Olej rzepakowy (¼ szklanki)
  • 180 g Masło orzechowe 90% orzechów (polecam firmy Sante)
  • 200 ml Mleko 2% tłuszczu
  • 60 g Jaja kurze całe (1 sztuka)
  • 120 g Dżem wiśniowy niskosłodzony (10 pełnych łyżeczek)
  • 2,5 łyżeczki Proszek do pieczenia

Masło orzechowe rozmieszać mikserem z olejem, jajkiem i mlekiem o temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszaj z cukrem trzcinowym i waniliowym, dodaj masę mleczną i dokładnie wymieszaj by wyrobić ciasto. Foremki do muffinek wyłóż papierkami (jeśli używasz foremek silikonowych nie ma takiej potrzeby). Do foremek nakładaj po pełnej łyżce ciasta, uformuj dziurkę, nałóż dżem i przykryj babeczki resztą ciasta tak by przykryć dżem i zakleić babeczkę z wierzchu. Babeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180st. i piecz 20-25 minut. Smacznego!

Przepis pochodzi z książeczki MAM natchnienie na JEDZENIE – Książka kucharska Garfielda 🙂

Muffiny z masłem orzechowym
Muffiny z masłem orzechowym