Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 676 kcal
- Białko: 19 g
- Tłuszcze: 43 g
- Węglowodany: 53 g
Składniki na 5 porcji:
- Makaron: słoik gotowego pesto (190g)
- 250g makaronu kokardki
- 6 łyżek słonecznika (60g)
- szczypta soli
- Sałatka: opakowanie mixu sałat (120g)
- awokado (130g)
- 2 pomidory
- ogórek (180g)
- 200g fety
- 100g oliwek zielonych
- Sos do sałatki: 5 łyżek oliwy (50ml)
- łyżka suszonej bazylii
- łyżka przyprawy suszonych pomidorów
- łyżka suszonego oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Makaron ugotować do miękkości. W tym czasie słonecznik uprażyć na patelni ze szczyptą soli. Ugotowany makaron wymieszać z pesto i słonecznikiem.
Sałatka: Pomidorka i ogórka pokroić w plasterki, awokado w kostkę. Wymieszać z mixem sałat, oliwkami. Na koniec dodać fetę. Dodać sos, delikatnie wymieszać.
Sos: Oliwę wymieszać z przyprawami, dodać do sałatki.
Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka