Makaron z pesto i sałatką

Szukasz szybkiego przepisu na obiad - makaron z pesto i sałatką będzie idealnym rozwiązaniem!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 676 kcal
  • Białko: 19 g
  • Tłuszcze: 43 g
  • Węglowodany: 53 g

Składniki na 5 porcji:

  • Makaron: słoik gotowego pesto (190g)
  • 250g makaronu kokardki
  • 6 łyżek słonecznika (60g)
  • szczypta soli
  • Sałatka: opakowanie mixu sałat (120g)
  • awokado (130g)
  • 2 pomidory
  • ogórek (180g)
  • 200g fety
  • 100g oliwek zielonych
  • Sos do sałatki: 5 łyżek oliwy (50ml)
  • łyżka suszonej bazylii
  • łyżka przyprawy suszonych pomidorów
  • łyżka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Makaron ugotować do miękkości. W tym czasie słonecznik uprażyć na patelni ze szczyptą soli.  Ugotowany makaron wymieszać z pesto i słonecznikiem.

Sałatka: Pomidorka i ogórka pokroić w plasterki, awokado w kostkę. Wymieszać  z mixem sałat, oliwkami. Na koniec dodać fetę. Dodać sos, delikatnie wymieszać.

Sos: Oliwę wymieszać z przyprawami, dodać do sałatki.

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka