Wartości odżywcze dla 1 porcji
- Energia 528 kcal
- Białko 36,2g
- Tłuszcze 13,4g
- Węglowodany 73,1g
- Błonnik pokarmowy 9,26g
Składniki
- 50 g Makaron pełnoziarnisty (np. spaghetti)
- 120 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
- 150 g Papryka
- 30 g Cebula
- 100 g Mango
- 10 g Olej rzepakowy uniwersalny
- 10 g Miód pszczeli
- 10 g Olej rzepakowy uniwersalny
- Sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek, papryka ostra I
Przygotowanie:
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać pokrojoną w cienkie słupki paprykę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz bardzo drobno pokrojony czosnek i imbir. Wszystko razem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojone w słupki mango. Chwilę razem poddusić (w zależności od dojrzałości owoca, by się nie rozpadło całkiem). Całość doprawić do smaku ostrą papryką. Na koniec na patelnię dodać mieszankę w następujących proporcjach: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego i 2 łyżki wody. Poddusić całość około 2 minuty. Na patelnię dodać makaron i wszystko razem wymieszać.