Makaron z kurczakiem w sosie mango

Chcesz wypróbować egzotykę na talerzu? Idealnie! Kurczak z mango, aromatycznym imbirem, czosnkiem i sosem sojowym to idealne połączenie. Spróbuj a przekonasz się do tego niecodziennego połączenia smaków i aromatów.

Wartości odżywcze dla 1 porcji

  • Energia 528 kcal
  • Białko 36,2g
  • Tłuszcze 13,4g
  • Węglowodany 73,1g
  • Błonnik pokarmowy 9,26g

Składniki

  • 50 g Makaron pełnoziarnisty (np. spaghetti)
  • 120 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
  • 150 g Papryka
  • 30 g Cebula
  • 100 g Mango
  • 10 g Olej rzepakowy uniwersalny
  • 10 g Miód pszczeli
  • 10 g Olej rzepakowy uniwersalny
  • Sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek, papryka ostra I

Przygotowanie:

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać pokrojoną w cienkie słupki paprykę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz bardzo drobno pokrojony czosnek i imbir. Wszystko razem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojone w słupki mango. Chwilę razem poddusić (w zależności od dojrzałości owoca, by się nie rozpadło całkiem). Całość doprawić do smaku ostrą papryką. Na koniec na patelnię dodać mieszankę w następujących proporcjach: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego i 2 łyżki wody. Poddusić całość około 2 minuty. Na patelnię dodać makaron i wszystko razem wymieszać.