Przygotowanie:
Domowe lody mogą zawierać dużo witamin, minerałów, wapnia i błonnika oraz niewielki dodatek cukru. Nie zawierają sztucznych barwników ani konserwantów. Przyrządzone z sezonowych owoców wspaniale orzeźwiają i smakują wyśmienicie. Zachęcamy do prób!
Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 70kcal
- 5 średnich moreli (ok.250g)
- 200g jogurtu greckiego
- 2 pełne łyżki miodu
Morele umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Owoce zmiksować z jogurtem i miodem. Masę przelać do pojemniczków do lodów i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Uwaga:
– Jeśli nie masz specjalnych pojemniczków do lodów na patyku możesz użyć małych opakowań po jogurtach, do których po wlaniu masy należy wetknąć łyżeczkę i przykryć je folią aluminiową. W takim wypadku porcja wystarczy na 3 lody.
-Pojemniczki do lodów można kupić o każdej porze roku na allegro. W sezonie pojawiają się również w Ikei, Rossmannie i innych sklepach.