Letnia sałatka z malinami i fetą

Sałatka z malinami i fetą

Przygotowanie:

Maliny w wytrawnym zestawieniu to dobry pomysł by zachęcić rodzinę do jedzenia sałatek. W zestawieniu z porcją białka (zamiast fety sprawdzi się również grillowany drób lub ser pleśniowy), zdrowych tłuszczy słonecznika i oliwy oraz pełnoziarnistym pieczywem, stanowią zbilansowany posiłek, idealny na letni lunch lub kolację.

Przepis na 1 porcję, ok. 440kcal

  • Garść rukoli
  • 100 g malin
  • 70 g sera Feta 10 lub 12% tłuszczu
  • łyżka nasion słonecznika
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka płynnego miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g chleba żytniego pełnoziarnistego (duża kromka)

Rukolę oraz maliny opłukać pod bieżącą wodą. Ser pokroić w kostkę, ułożyć z malinami na sałacie. Słonecznik lekko uprażyć na suchej patelni. Oliwę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę polać sosem i posypać nasionami słonecznika. Podawać z pieczywem.