Przygotowanie:
Maliny w wytrawnym zestawieniu to dobry pomysł by zachęcić rodzinę do jedzenia sałatek. W zestawieniu z porcją białka (zamiast fety sprawdzi się również grillowany drób lub ser pleśniowy), zdrowych tłuszczy słonecznika i oliwy oraz pełnoziarnistym pieczywem, stanowią zbilansowany posiłek, idealny na letni lunch lub kolację.
Przepis na 1 porcję, ok. 440kcal
- Garść rukoli
- 100 g malin
- 70 g sera Feta 10 lub 12% tłuszczu
- łyżka nasion słonecznika
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka płynnego miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- 50 g chleba żytniego pełnoziarnistego (duża kromka)
Rukolę oraz maliny opłukać pod bieżącą wodą. Ser pokroić w kostkę, ułożyć z malinami na sałacie. Słonecznik lekko uprażyć na suchej patelni. Oliwę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę polać sosem i posypać nasionami słonecznika. Podawać z pieczywem.