Przygotowanie:
Trudno wyobrazić sobie święta bez sernika! Ten który proponuję jest przygotowany bez mąki i tłuszczu, można go serwować osobom na diecie bezglutenowej. Spód jest kruchy, ale nie twardy, doskonale komponuje się s serową górą. Można go przygotować z malinami lub tradycyjnie, dodając wanilię. Sernik jest puszysty, delikatny i nie za słodki
Wartość odżywcza w jednej porcji (100 g):
- Energia 150 kcal
- Białko 23 %
- Tłuszcze 25 %
- Węglowodany 53 %
Składniki na spód:
- 400 g Banany
- 120 g Jaja kurze całe
- 20 g Orzechy włoskie
- 80 g Płatki owsiane
- szczypta soli
Przygotowanie: Orzechy posiekać dość drobno, płatki zmielić na drobno (można rozdrobnić w termomiksie lub blenderze). Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC piec 30 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.
br>
Składniki na krem:
- 250 g Sera ricotta
- 100 g Maliny
- 200 g Jogurt naturalny, najlepiej grecki
- 30 g Cukier
- 20 g Płatki migdałowe
- 10 g Żelatyna
Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić wodzie i zostawić do przestudzenia.
Do jogurtu dodać cukier i zmiksować, dodać riccottę i znów miksować aż do połączenia się składników. Dodać, miksując na największych obrotach, żelatynę i ubijać kilkanaście sekund. Na koniec dodać maliny i wymieszać kolejne kilka sekund. Wylać masę jogurtową na przygotowane ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.
Górę ciasta można udekorować płatkami migdałowymi lub jeśli ktoś woli malinową galaretką.
br>