Lekki malinowy sernik z migdałami

Przygotowanie:

Trudno wyobrazić sobie święta bez sernika! Ten który proponuję jest przygotowany bez mąki i tłuszczu, można go serwować osobom na diecie bezglutenowej. Spód jest kruchy, ale nie twardy, doskonale komponuje się s serową górą. Można go przygotować z malinami lub tradycyjnie, dodając wanilię. Sernik jest puszysty, delikatny i nie za słodki



Wartość odżywcza w jednej porcji (100 g):

  • Energia 150 kcal
  • Białko 23 %
  • Tłuszcze 25 %
  • Węglowodany 53 %

Składniki na spód:

  • 400 g Banany
  • 120 g Jaja kurze całe
  • 20 g Orzechy włoskie
  • 80 g Płatki owsiane
  • szczypta soli

Przygotowanie: Orzechy posiekać dość drobno, płatki zmielić na drobno (można rozdrobnić w termomiksie lub blenderze). Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC piec 30 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.
br>

Składniki na krem:

  • 250 g Sera ricotta
  • 100 g Maliny
  • 200 g Jogurt naturalny, najlepiej grecki
  • 30 g Cukier
  • 20 g Płatki migdałowe
  • 10 g Żelatyna

Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić wodzie i zostawić do przestudzenia.
Do jogurtu dodać cukier i zmiksować, dodać riccottę i znów miksować aż do połączenia się składników. Dodać, miksując na największych obrotach, żelatynę i ubijać kilkanaście sekund. Na koniec dodać maliny i wymieszać kolejne kilka sekund. Wylać masę jogurtową na przygotowane ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.
Górę ciasta można udekorować płatkami migdałowymi lub jeśli ktoś woli malinową galaretką.
br>

sernik 1



sernik 2-01



serni 3-01



sernim 4-01



serni l4-01



Dietetyk_Mariola Gajek

Mariola Gajek
dietetyk