Przygotowanie:
Przepis na 4 porcje, 1 porcja: 270kcal
- 1 kg dyni, obranej i pokrojonej na kawałki
- 20 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 4 szklanki wywaru warzywnego
- 4 łyżki chudego serka twarogowego (np. Turek Figura)
- 4 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 4 małe kromki chleba pełnoziarnistego
Przepis
W dużym garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz kmin i kolendrę. Dusić na małym ogniu ok. 10 minut, aż cebula zmięknie. Dodać dynię, chwilę podsmażyć. Wlać wywar, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować zupę ok. 20 minut aż dynia zmięknie. Zupę zmiksować razem z serkiem. Podać posypaną szczypiorkiem, z kromką chleba.
Opracowano na podstawie przepisu z http://whiteplate.blogspot.com/2008/02/krem-z-dyni-z-kwan-mietan-i-szczypiorem.html
- Zupa z mniejszą ilością masła i serkiem zamiast śmietany też świetnie smakuje