Krem z dyni z kminkiem i kolendrą

Krem z dyni z kminkiem i kolendrą

Przygotowanie:

Przepis na 4 porcje, 1 porcja: 270kcal

  • 1 kg dyni, obranej i pokrojonej na kawałki
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 4 szklanki wywaru warzywnego
  • 4 łyżki chudego serka twarogowego (np. Turek Figura)
  • 4 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 4 małe kromki chleba pełnoziarnistego

Przepis

W dużym garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz kmin i kolendrę. Dusić na małym ogniu ok. 10 minut, aż cebula zmięknie. Dodać dynię, chwilę podsmażyć. Wlać wywar, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować zupę ok. 20 minut aż dynia zmięknie. Zupę zmiksować razem z serkiem. Podać posypaną szczypiorkiem, z kromką chleba.

Krem z dyni z kminkiem i kolendrą

Opracowano na podstawie przepisu z http://whiteplate.blogspot.com/2008/02/krem-z-dyni-z-kwan-mietan-i-szczypiorem.html

  • Zupa z mniejszą ilością masła i serkiem zamiast śmietany też świetnie smakuje