Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 149 kcal
- Białko: 6,66 g
- Tłuszcze: 4,1 g
- Błonnik: 3,2 g
- Węglowodany: 24,1 g
Składniki na około 12 sztuk:
- 200 g Kasza jaglana
- 200 g Soczewica czerwona, nasiona suche
- 80 g Por
- 15 g Siemię lniane
- 200 g Marchew
- 30 g Koncentrat pomidorowy, 30%
- 30 g Olej rzepakowy uniwersalny
- Czosnek, papryka w proszku, sól, pieprz, woda
Przygotowanie:
Kaszę i soczewicę ugotować osobno w lekko osolonej wodzie. Por posiekać i podsmażyć z dodatkiem czosnku na rozgrzanym oleju. Następnie dodać startą marchew i siemię, podlać wodą i dusić kilka minut. Następnie dodać przyprawy i koncentrat. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i uformować kotleciki. Ułożyć na brytfannie wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piec do zarumienienia (ok. 20-30 min).
U mnie podane z tartymi buraczkami i sosem jogurtowo-musztardowym.
Smacznego!