
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia: 264,6 kcal
- Białko: 11,5 g
- Tłuszcze: 12,9 g
- Węglowodany: 26,2 g
Składniki na 3 porcje:
- ½ szklanki kaszy jaglanej (90g)
- 2 garści szpinaku baby (50g)
- 4 kulki mozzarelli (30g)
- 1 jajko (60g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (20g)
- Sól i pieprz
- panierka: 1 jajko (60g), 2 łyżki bułki tartej (16g)
Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną: Kaszę wsypać na gęste sitko i kilkakrotnie przepłukać zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem. Wsypać do gotującej się wody w proporcji 1:2,5. Gotować pod przykryciem około 10-20 minut, aż napęcznieje i wchłonie cały płyn. Przed przepłukaniem kaszę można również uprażyć na suchej patelni. Ostudzoną kaszę jaglaną przełożyć do miski i rozgnieść praską, dodać jajko. Szpinak opłukać, osuszyć i poszatkować, następnie dodać do kaszy. Mozzarellę zetrzeć na tarce lub pokroić na małe kawałki i również dodać do miski z kaszą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać całość. Z masy uformować kulki i obtoczyć je najpierw w osolonym i roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki z obu stron do przyrumienienia.
Przepis autorstwa Anity Goncarzewicz, stażysty poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.