Gorgonzola na carpaccio z gruszki w miodowym sosie

Gruszki

Przygotowanie:

Składniki na jedną porcję: 420 kcal

  • 50g sera gorgonzola (lub innego łagodnego sera z niebieską pleśnią)
  • 1 mała gruszka
  • duża garść rukoli
  • 8 czarnych oliwek
  • łyżeczka miodu
  • łyżka oleju lnianego (lub sojowego)
  • łyżka soku z cytryny

Przepis

Rukolę przepłukać i osuszyć, rozłożyć na płaskim talerzu. Gruszkę podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na cienkie plasterki. Plasterki rozłożyć w spiralę na sałacie. Na gruszce ułożyć kawałki sera, posypać oliwkami. Przygotować sos: dokładnie wymieszać miód, olej i sok z cytryny. Sałatkę skropić sosem.

Gorgonzolla na carpaccio z gruszki