Wartość odżywcza w 1 porcji (całe danie):
- Energia: 547 kcal
- Białko: 35,7 g
- Tłuszcze: 17 g
- Błonnik: 4,88 g
- Węglowodany: 64,7 g
Składniki na 1 porcję:
- Mięso z piersi kurczaka bez skóry 130 g
- Makaron ryżowy 50 g
- Oliwa z oliwek 10 g
- Papryka (najlepiej kolorowa) 80 g
- Marchew 100 g
- Szalotka 40 g
- Orzechy nerkowca 10 g
- szczypiorek, sos sojowy, czosnek
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i przelać zimną wodą. Mięso pokroić w kostkę i zamarynować w sosie sojowym, marchew i paprykę pokroić w długie, cienkie słupki. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć posiekaną szalotkę, następnie dodać czosnek oraz mięso. Smażyć na złoty kolor i dodać do mięsa. Po ok. 3 minutach dodać makaron, całość wymieszać. Na talerzu posypać pokruszonymi orzechami i dużą ilością szczypiorku.