Danie chińskie z kurczakiem

Szukasz przepisów kuchni orientalnej? Znajdziesz je u nas - pora na danie kuchni japońskiej, z makaronem, papryką i sosem sojowym!

Wartość odżywcza w 1 porcji (całe danie):

  • Energia: 547 kcal
  • Białko: 35,7 g
  • Tłuszcze: 17 g
  • Błonnik: 4,88 g
  • Węglowodany: 64,7 g

Składniki na 1 porcję:

  • Mięso z piersi kurczaka bez skóry 130 g
  • Makaron ryżowy 50 g
  • Oliwa z oliwek 10 g
  • Papryka (najlepiej kolorowa) 80 g
  • Marchew 100 g
  • Szalotka 40 g
  • Orzechy nerkowca 10 g
  • szczypiorek, sos sojowy, czosnek

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i przelać zimną wodą. Mięso pokroić w kostkę i zamarynować w sosie sojowym, marchew i paprykę pokroić w długie, cienkie słupki. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć posiekaną szalotkę, następnie dodać czosnek oraz mięso. Smażyć na złoty kolor i dodać do mięsa. Po ok. 3 minutach dodać makaron, całość wymieszać. Na talerzu posypać pokruszonymi orzechami i dużą ilością szczypiorku.