AJVAR

Przepis na pyszną warzywną pastę, świetne smarowidło do kanapek lub jako sos do mięs.

ajvar

Wartość odżywcza

  • Energia 432 kcal
  • Białko 14 g
  • Tłuszcze 14 g
  • Węglowodany 81 g

Składniki na ok. 350 g ajvaru

  • papryka 700 g
  • bakłażan 400 g
  • cebula 100 g
  • czosnek 4 ząbki
  • ostre papryczki 10 g
  • olej rzepakowy 10 g
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa umyć. Paprykę pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Cebulę przekroić na pół. Ząbki czosnku pozostawić w łupinach. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce (paprykę skórką do góry), skropić olejem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 stopni), na najwyższe piętro. Piec ok. 40 minut, aż skórka papryki będzie czarna. Warzywa wyjąć, poczekać aż lekko ostygną. Z papryki i bakłażana zdjąć skórkę. Warzywa zmiksować, dodając sól i pieprz do smaku oraz posiekaną ostrą papryczkę.