Recenzja książki autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło „Depresja. Jedzenie, które leczy”.

Nie wiesz jak wspomóc swoje ciało i umysł, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i szczęściem? Z pomocą przyjdzie Ci książka autorstwa Karoliny i Maciej Szaciłło „Depresja. Jedzenie, które leczy” – dzięki niej dowiesz się jak zapobiegać depresji i wspomóc swój organizm w czasie choroby.



W książce znajdziesz m.in.:

  • 80 przepisów na główne posiłki i przekąski, a także kiszonki, mieszanki przypraw, naturalne suplementy oraz napoje podnoszące poziom energii
  • przykłady technik oddechowych, medytacji oraz zabiegów olejowych.


Autorzy wielokrotnie podkreślają również, że w przypadku poważnych schorzeń (jak depresja) wszystkie proponowane przez nich metody, zioła, medytacje etc. należy skonsultować z lekarzem prowadzącym (lub terapeutą). Pomoże on wybrać również optymalna dietę. Jeśli zauważymy u siebie niepokojące objawy (sugerujące depresję) zachęcają do skontaktowania się z poleconym terapeutą (lub psychiatrą), diagnozy i rozpoczęcia terapii specjalistycznej. Przestrzegają przed samodzielnym zmniejszaniem dawek lub co gorsza odstawianiem leków!



Data premiery: 22.08.2018 rok.



Przeczytaj recenzję tej książki przygotowaną przez naszego dietetyka Macieja Pokarowskiego z poradni Mój Dietetyk Lublin.



„Depresja to choroba psychiczna, z którą boryka się coraz więcej osób. Światowa Organizacja
Zdrowia podaje, że do 2020 roku depresja będzie drugą przyczyną śmiertelności na świecie.
Już teraz choruje na nią ok. 150 milionów ludzi.



Czy występowanie depresji jest związane z prowadzonym przez nas stylem życia? Czy
możemy łagodzić jej występowanie przez zmianę nawyków żywieniowych i zmianę sposobu
myślenia? Czy z tego schorzenia może wyniknąć coś dobrego?
Książka ,,Depresja – jedzenie, które leczy” daje odpowiedź na wszystkie wymienione wyżej
pytania.



Publikacja ta pokazuje jak wiele czynników może wpływać na zdrowie człowieka, w tym
m.in. przyjmowane każdego dnia pożywienie. Okazuje się, że nieodpowiedni, stresogenny
styl życia, połączony z zaburzeniami emocjonalnymi (często na skutek tłumienia w sobie
przeżywanych uczuć) i złym żywieniem to prosta droga do wielu zaburzeń psychicznych, w
tym właśnie depresji.



Autorzy książki w prosty sposób pokazują czytelnikowi drogę, którą powinien obrać, aby
cieszyć się życiową energią każdego dnia. Książka jest pełna pięknych, barwnych zdjęć i
zawiera ogrom różnorodnych przepisów, które mogą pomagać w łagodzeniu objaw depresji.
W książce często znajdziemy odniesienia do wypowiedzi bądź publikacji autorytetów z
dziedziny psychiatrii (np. Alexander Lowen), dzięki czemu publikacja dodatkowo zyskuje na
wartości.



Wzbogacenie książki o osobiste, życiowe doświadczenia i przemyślenia autorów w
pozytywny sposób wpływają na odbiór treści przez Czytelnika, który ma okazję do chwili
refleksji.



Ponadto autorzy przedstawiają szereg ciekawych ćwiczeń i wskazówek, pomagających w
osobistym rozwoju (szczególnie związanemu ze zdrowiem psychicznym), co jest kluczowe
przy leczeniu depresji.



Połączenie mądrości medycyny współczesnej, naturalnej i dietetyki daje owoc w postaci
wielu wartościowych porad, pomocnych do wykorzystania nie tylko dla osób cierpiących na
depresję, ale także dla każdego człowieka, stawiającego czoło trudom dnia codziennego.
Podsumowując, jeśli szukasz książki, gdzie znajdziesz jasne, klarowne wskazówki dotyczące
tego, jak radzić sobie z depresyjnym nastrojem i jak z takiego stanu wychodzić, w jaki
sposób odpowiednio modyfikować swoje nawyki żywieniowe i styl życia tak, aby zmniejszać
ryzyko występowania bądź pogłębiania depresji to zdecydowanie powinieneś ją przeczytać.
Książkę ,,Depresja – jedzenie, które leczy” mogę polecić dosłownie każdemu. Pozwala ona
spojrzeć na otaczającą Nas rzeczywistość w sposób inny niż dotychczas i pokazać, że
depresja, pomimo tego, że jest bardzo ciężką chorobą to może ona ,,otworzyć drogę do
nowego, lepszego życia”.



depresja okładka książki


Maciej Pokarowski


Maciej Pokarowski
dietetyk

Znajdź swój:

Szczęśliwy Sposób Odżywiania