Przygotowanie:
Frittata to oparte na jajkach danie, które nieco przypomina omlet, ale dodaje się do niego różne dodatki.
Propozycja jest potrawą wysoko białkową i bardzo nisko kaloryczną jak na stosunkowo dużą i sycącą porcję.
Dodatkowo pieczone oliwki i papryka puszczają bardzo smakowity aromat.
Przepis na jedną porcję dostarczającą 251 kalorii w tym 33 g białka, 7 g tłuszczu i 11 g węglowodanów.
- 100 g chudego twarogu
- 1 jajko + 2 białka
- 40 g papryki
- 30 g cukinii
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- 1/2 dużego pomidora
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka zielonych oliwek
Wszystkie warzywa siekamy na drobniejsze kawałki, oliwki przekrawamy w pół.
Wszystko razem łączymy w miseczce wraz z pokruszonym twarogiem, jajkiem i białkami, dodajemy przyprawy i staramy się dokładnie wymieszać składniki.
Małą formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, rozprowadzamy łyżką.
Całość powinna zapiekać się około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeżeli warzywa puszczą za dużo wody (często dzieje się tak z pomidorami) można piec nieco dłużej, lub włączyć nawiew i poczekać aż wierzch frittaty będzie “suchy”.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-
kuchni.blogspot.com