Pieczona frittata z twarogiem i oliwkami

Dieta

Przygotowanie:

Frittata to oparte na jajkach danie, które nieco przypomina omlet, ale dodaje się do niego różne dodatki.
Propozycja jest potrawą wysoko białkową i bardzo nisko kaloryczną jak na stosunkowo dużą i sycącą porcję.
Dodatkowo pieczone oliwki i papryka puszczają bardzo smakowity aromat.

Przepis na jedną porcję dostarczającą 251 kalorii w tym 33 g białka, 7 g tłuszczu i 11 g węglowodanów.

  • 100 g chudego twarogu
  • 1 jajko + 2 białka
  • 40 g papryki
  • 30 g cukinii
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 1/2 dużego pomidora
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka zielonych oliwek

Wszystkie warzywa siekamy na drobniejsze kawałki, oliwki przekrawamy w pół.

Pieczona frittata z twarogiem i oliwkami

Wszystko razem łączymy w miseczce wraz z pokruszonym twarogiem, jajkiem i białkami, dodajemy przyprawy i staramy się dokładnie wymieszać składniki.

Małą formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, rozprowadzamy łyżką.

Pieczona frittata z twarogiem i oliwkami

Całość powinna zapiekać się około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeżeli warzywa puszczą za dużo wody (często dzieje się tak z pomidorami) można piec nieco dłużej, lub włączyć nawiew i poczekać aż wierzch frittaty będzie “suchy”.

Pieczona frittata z twarogiem i oliwkami

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-

kuchni.blogspot.com