Cynamonowe babeczki z fasoli

Cynamonowe babeczki z fasoli

Przygotowanie:

Czy da się zrobić muffinki całkowicie bez mąki?
Okazuje się, że tak!

W tym celu możemy użyć puree z fasoli, dzięki czemu zredukujemy ilość węglowodanów na korzyść białka.
Babeczki są bardzo delikatne w smaku i konsystencji.

Przepis na 10 babeczek, jedna dostarcza 80 kalorii, 4,5 g białka, 2 g tłuszczu i 11 g węglowodanów.

  • 1 puszka białej fasoli (240g)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstego jogurtu np greckiego
  • 45 g brązowego cukru
  • 40 g rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 20 g mielonego lnu

Fasolę płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie wrzucamy do wysokiego naczynia.
Dodajemy jajko a następnie blenderujemy na puree.

Gotową masę przekładamy do dużej miski i dodajemy resztę składników.

Całość miksujemy do otrzymania jednolitej masy.

Porcje ciasta przelewamy do silikonowych foremek zapełniając 2/3 ich wysokości.

Pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut.

Cynamonowe babeczki z fasoli2

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com