Przygotowanie:
Czy da się zrobić muffinki całkowicie bez mąki?
Okazuje się, że tak!
W tym celu możemy użyć puree z fasoli, dzięki czemu zredukujemy ilość węglowodanów na korzyść białka.
Babeczki są bardzo delikatne w smaku i konsystencji.
Przepis na 10 babeczek, jedna dostarcza 80 kalorii, 4,5 g białka, 2 g tłuszczu i 11 g węglowodanów.
- 1 puszka białej fasoli (240g)
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstego jogurtu np greckiego
- 45 g brązowego cukru
- 40 g rodzynek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 20 g mielonego lnu
Fasolę płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie wrzucamy do wysokiego naczynia.
Dodajemy jajko a następnie blenderujemy na puree.
Gotową masę przekładamy do dużej miski i dodajemy resztę składników.
Całość miksujemy do otrzymania jednolitej masy.
Porcje ciasta przelewamy do silikonowych foremek zapełniając 2/3 ich wysokości.
Pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com